X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Vscciner

Om vacciner mot covid-19

Det tog bara 11 månader från identifiering av det okända viruset tills det första vaccinet godkändes. Den globala vetenskapliga kraftansträngning som skett under 2020, samtidigt som coronapandemin härjat, saknar motstycke i medicinhistorien. Och arbetet fortsätter, trots att det redan finns fyra godkända vacciner testas ett stort antal tekniker och plattformar i olika projekt och i juli 2021 finns det över 100 vaccinkandidater i klinisk fas och nära 200 i preklinisk fas.

Utvecklingen av vaccin mot covid-19 i siffror

Vacciner och vaccinkandidater mot covid-19 kan indelas i fyra huvudgrupper: virusbaserade, proteinbaserade, virala vektorer och nukleinsyrebaserade. Vilka som är under utveckling följer Lif löpande. Hur många godkända vacciner finns det? Hur många vaccinkandidater forskas det på? Hur många av dessa befinner sig i klinisk fas, det vill sägas testas på människa? Och hur många människor ingår i dessa studier?

Se statistiken här.

Vad gör läkemedelsföretagen utöver forskningen?

Utöver arbetet med att forska fram och utveckla nya tester, vacciner och läkemedel mot covid-19 så har läkemedelssektorn också lagt stora resurser på att öka produktionskapaciteten och säkra tillgången på läkemedel inom intensivsjukvården. Genom avtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR så har företagens personal kunnat arbeta inom vården under pandemin om deras kompetens passat

Uppdaterad: 7 juli 2021