En gång i kvartalet går Lifs experter igenom Läkemedelsverkets lista över restanmälningar – dit läkemedelsföretagen rapporterar vilka produkter som är tillfälligt slut – för att kartlägga läget för den svenska läkemedelsförsörjningen. Då görs en analys av vilka restanmälningar som förekommer och vilka av dem som är kritiska och alltså saknar fullvärdiga behandlingsalternativ. Syftet är att få en så tydlig bild av situationen som möjligt.
En slutsats av kvartalsgenomgångarna är att listan skulle bli ett skarpare verktyg i hanteringen av restanmälda läkemedel om den hade ett annat upplägg. Här har Lif tagit fram ett förslag som skulle underlätta arbetet för den strukturerade samverkan mellan försörjningskedjans aktörer som Läkemedelsverket föreslagit för att förbättra kommunikationen kring och hanteringen av läkemedelsbrister.
Ladda ned förslaget här (pdf)
Redovisa inte restsituationer inom periodens vara-systemet
Lif anser även att rapporteringen av restsituationerna som redovisas i kategorin utbytbara läkemedel ger en missvisande bild av tillgången på läkemedel i Sverige. Anledningen är att företag rapporterar in en restanmälan även om läkemedlet i fråga inte är periodens vara eller ens första eller andra alternativ till periodens vara.
Produkter som inte är periodens vara-förpackningar bör separeras från andra restanmälningar på listan eftersom de inte utgör någon egentlig potentiell bristsituation. Istället borde Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, förse Läkemedelsverket med information om de troligtvis få restsituationer inom utbytessystemet som är problematiska.
Fokusera på de viktigaste restanmälningskategorierna
I Lifs upplägg lyfts tre restanmälningskategorier som är viktiga att fokusera på för att minska problemen för patienterna och hälso- och sjukvården: läkemedel som saknar likvärdiga alternativ, läkemedel där det finns preparat inom samma läkemedelsgrupp att tillgå och restanmmälda läkemedel inom periodens vara-systemet som, baserat på information från TLV, kan orsaka problem.
Klicka på bilderna för förstoring
Listning av läkemedelsrester – ett förslag från Lif på hur det skulle kunna redovisas
Läkemedelsverkets föreslagna samverkansstruktur för bättre kommunikation kring läkemedelsbrister